טעויות טכנולוגיות נפוצות אצל יזמים וסטארטאפים צעירים

טעויות טכנולוגיות נפוצות אצל יזמים וסטארטאפים צעירים

סטארטאפ צעיר יכול לקרוס ממגוון סיבות. לעתים קרובות הסיבה היא טעויות טכנולוגיות בסיסיות שניתן היה למנוע. “יש לך בדיוק כדור אחד בקנה” אומר דניאל, מנכ”ל TLV Tech, חברה המתמחה בליווי טכנולוגי של סטארטאפים מהקמה ועד הנפקה. עם צוות של מהנדסי תוכנה וניסיון של למעלה מ-15 שנה בתעשייה, דניאל ליווה מאות חברות. בראיון מיוחד, הוא חושף את הטעויות הקריטיות שיזמים עושים ומסביר איך אפשר להימנע מהן.

לפני שנדבר על הטעויות שיזמים עושים,
תחילה נשמח לדעת מהו החלק הטכנולוגי בסטארטאפים ולמה הוא כל כך קריטי?

רבים חושבים שכל מה שצריך כדי להקים סטארט-אפ טכנולוגי הוא רעיון טוב ומתכנת מוכשר, אבל המציאות מורכבת הרבה יותר. טכנולוגיה היא הרבה מעבר לכתיבת קוד.
זה כמו לבנות בניין – אתה לא יכול פשוט לשים קירות ולקרוא לזה בית.
יש לפני עוד עבודה על יסודות חזקים של השלד ועוד שלל שלבים שצריך לעבור כדי לקבל בית חזק שישמר איתן לטווח ארוך. ככה זה גם בסטארטאפים, הבסיס הטכנולוגי חייב להיות יציב וחזק.

כך לדוגמא, כשמשתמש פותח אפליקציה, הוא רואה רק את החזית.
אבל מאחורי הממשק הפשוט לכאורה יש עולם שלם: שרתים, מסדי נתונים, מערכות אבטחה, תשתיות ענן ומערכות ניטור. זה דורש צוות שלם של מומחים בתחומים שונים.

למעשה, הטכנולוגיה היא הבסיס עליו נשען כל הסטארט אפ. אתה יכול להיות עם הרעיון הכי מבריק ואסטרטגיית שיווק מצוינת, אבל אם התשתית הטכנולוגית לא יציבה – הכל יכול לקרוס ברגע אחד. ראיתי חברות עם מאות אלפי משתמשים שנעלמו בן לילה בגלל טכנולוגיה חלשה.

אז דניאל, מהי לדעתך הטעות הקריטית הראשונה שיזמים נוהגים לחטוא בה?

הטעות הגדולה ביותר היא בחירה בטכנולוגיות נישתיות.
זו טעות שמשפיעה בשלושה מישורים: קושי בפיתוח, קושי בגיוס מפתחים וקושי בתחזוקה לטווח ארוך.
ואני אתן דוגמא למקרה הכי פשוט שמתאר את המצב הזה הכי טוב. חברה שפיתחה אפליקציה בטכנולוגיה נישתית הגיעה לנקודה בה אנדרויד או אפל השיקו עדכון גרסה, מה שגרם לאי-תאימות עם הטכנולוגיה בה נכתבה האפליקציה. עד כאן לא נורא, אבל כשהטכנולוגיה נישתית ולא מוציאה עדכון כדי ליישר קו עם העדכון של אנדרואיד או אפל – נדרשת לרוב השקעה של עשרות ומאות אלפי דולרים כדי לבנות את מה שהיה נכלל בחינם בטכנולוגיה מודרנית ועדכנית. במצב כזה, כאשר הטכנולוגיה נישתית, הבחירה היא בין לשלם לבין לסגור את העסק ולרוב, כשאין את הכסף להשקיע, בוחרים באפשרות השניה.

אילו עוד טעויות עושים יזמים?

עוד טעות קריטית היא האשליה של “מתכנת אחד יפתור הכל”.
יזמים לא טכנולוגיים בטוחים שמתכנת אחד יכול לפתור להם את כל האתגרים והבעיות.
גם זו טעות קריטית. בחברה אמיתית יש צוות טכנולוגי שלם – פיתוח, תשתיות, אבטחה, בדיקות ואוטומציה.
זה הרבה יותר מורכב ממה שחושבים. כשהשלבים האלו לא מתבצעים כראוי, הטעויות נגררות ועשויות להפיל את הסטארט אפ, גם אם הוא בשלב התחלתי וגם אם מדובר בשלב מתקדם מאוד.

המלכודת של פיתוח במיקור חוץ זול, עוד טעות שכדאי להכיר

עוד טעות שחוזרת על עצמה רבות בעידן הדיגיטלי שיש בו שפע של מתכנתים הוא הבחירה במתכנת במיקור חוץ והיה לנו מקרה כזה ממש עכשיו. חברה אמריקאית שבחרה לפתח את המוצר שלה בהודו במשך שנה.
כשבדקנו את איכות הקוד בעזרת כלי AI שאנחנו עובדים איתם, הוא קיבל ציון 2 מתוך 10.
הכלי העריך בנוסף שייקח 4 שנים לתקן את הנזק של שנת פיתוח אחת.

עד עכשיו דיברנו על הטעויות שיזמים עושים, אך האם קיים הבדל בבניית מוצרים טכנולוגיים של חברה בתחילת הדרך אל מול חברה בשלבי growth או לייט-סטייג’?

ההבדל העיקרי הוא ברמת הסיכונים שאפשר לקחת. סטארט אפ בתחילת דרכו חייב להוציא מוצר מהר, גם אם הוא לא מושלם. לעומת זאת, חברה בשלבי צמיחה לא יכולה להרשות לעצמה באגים או קריסות כשיש לה מיליון משתמשים. אין ספק שהשיקולים הם אחרים ואנו כשותפים טכנולוגיים מציפים את האתגרים האלו תוך כדי התהליך, אך מנסים גם לצפות אותם כבר בהתחלה כדי להיערך כמה שאפשר ולהוריד כמה שיותר מאי הוודאות.

ומה המפתח להצלחה לדעתך עבור סטארטאפ טכנולוגי, ללא קשר לשלב שבו הוא נמצא?

אין ספק שאחד המפתחות הקריטיים להצלחה מושתת על גמישות וליווי מקצועי.
חשוב לשמור על גמישות בתחילת הדרך במיוחד וגם בהמשך בזמן הפיתוח.
לפעמים מתחילים עם רעיון אחד ומסיימים במקום אחר לגמרי. אם היזם נעול על תקציב ותכנון קשיח מדי, הוא יכול לאבד את היכולת להסתגל לדרישות השוק וזה ללא ספק משהו שעשוי להפיל את הסטארטאפ.

כשאתה יזם, יש לך כדור אחד בקנה. אתה קופץ מהצוק ומנסה לבנות מטוס תוך כדי נפילה. זה התיאור הכי טוב שאני יכול לתת ליזמים בתחילת דרכם שרוצים לדעת למה הם נכנסים.

אז איך אתה ממליץ להם לפעול?

אני ממליץ ליזמים להתייעץ עם אנשי מקצוע לפני קבלת החלטות טכנולוגיות קריטיות. אנחנו רואים יזמים שמשקיעים שנים מחייהם ומיליוני דולרים ובסוף נופלים על טעויות שאפשר היה למנוע בקלות עם ייעוץ נכון בהתחלה.

כל יזם חייב להבין שהעולם הטכנולוגי הוא דינמי ומשתנה במהירות.
ההצלחה תלויה ביכולת לקבל החלטות נכונות בצמתים קריטיים ולבנות תשתית טכנולוגית שתוכל לצמוח עם החברה. אין מקום לקיצורי דרך.

אתר הבית של TLVTech

שתפו את הכתבה

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *