משבר? שינויי מגמות? בכל קושי יש הזדמנויות

שנת 2022 יתכן ותיזכר כשנת משבר בהשקעות הון סיכון, האם זה מה שקרה במציאות? כמובן שנמתין לסוף השנה ונספק עבורכם דו"ח מסודר בנושא המעניין. אנו תמיד אומרים כש-"יש כסף" מה אין? כנראה ההזדמנויות, מהי הזדמנות טובה? מוצר טוב? ניכר שזה לא מספיק.

איגדנו במאמר הבא 6 דעות בנושא כה רגיש אשר כמעט ומכריע את עתידו של כל סטארט-אפ חדשני. הדעות התקבלו בהערכה רבה מפי טובי המומחים בתעשייה: עמוס טלמור נשיא קבוצת סידביז ובעלים "טלמור גרופ", רפאל כהן, משנה למנכ"ל קבוצת רמי לוי ובעלים 2 חברות קריפטו, עמליה שכטר, מייסדת ומנכ"לית "אקזיטים", עו"ד רעות גולדמן משנה למנכ"ל קבוצת "Geomatrix", רעות הרץ, ונצ׳ר פרטנר, AnD ventures וניצן פלג סמנכ"ל החברה שמלווה חברות ויזמים בגיוסי הון ומימון שונים ומגוונים.

אנו תמיד אומרים שההבדל בין יזם למשקיע הוא שיזם לא בהכרח יצליח עם המיזם, המשקיעים והגופים השונים בהכרח צריכים להשקיע את כספם. אז אילו יזמים "זוכים" בהשקעות אלו ולמה דווקא בתקופת משבר ישנם תחומים שמקבלים עוד יותר תשומת לב? גיבשנו לכם 6, דעות ממיטב המומחים, ששווה לקחת אותם בחשבון ולפעול על פיהם בתהליך גיוס ההון ממשקיעים כבר ממחר.

דעה #1

עמוס טלמור

משקיע הון סיכון (אנג'ל), נשיא קבוצת Seedbiz ובעלים "טלמור גרופ"

צילום: אריאל שי

"

יזמים, משקיעים וקרנות בשנת 2022: הגענו לשנת 2022 כאשר מגפת הקורונה תפסה את כולנו לא מוכנים מאז שנת 2020. היזמים היו בהיכון לקראת גיוסים או הרחבת המיזם, המשקיעים היו בתהליך לימוד המיזמים וכמוהם הקרנות. כולם (כולנו) ללא הודעה מוקדמת הקפאנו מצב ולכן צריך לעשות חושבים לפני שממשיכים.

כיום כשאני נפגש עם יזמיות ויזמים אני יושב איתם ללמוד על המיזם בעיקר על החוזקות הפיננסיות שלו (פחות הטכנולוגיות) מאחר והצורך לצוף ולצמוח הינו המרכיב החשוב ביותר בעת הזו. את הפתרון הטכנולוגי כנראה נצליח לפתור אם יהיה לנו מספיק כסף.

עצתי למיזמים קיימים או שרוצים לקום וכמובן למשקיעים, תתחילו את התהליך מהפן הפיננסי, תתייעצו עם כל מי שמבין בתחום (ולא עם "יועצים" עלומים) עדיפות לרואי חשבון ועורכי דין שפועלים בתחום. תגבשו תוכנית עם אורך נשימה הכי ארוך שרק תוכלו. לאחר הגיבוש והתוכניות המסודרות, צאו לדרך אבל שימו לב יותר ויותר לבקרת תקציבים.

לסיכום, יש לכם רעיון גאוני (בזה אני בטוח) אבל בלי תוכנית פיננסית ואחריה תוכנית מכירות יעילה לא תצליחו לשרוד במיוחד בעידן החדש. בנו את שתי התכניות במקביל ואז פתחו את המוצר/השירות ושפרו תוך כדי תנועה, העזרו בגוף המכירות להתוויית הדרך, כלומר לצורכי הלקוחות שלכם. אין לי ספק שעם הפעולות הללו משקיעים וגופי מימון יסתכלו עליכם בצורה רלוונטית יותר.

"

דעה #2

עמליה שכטר אורלי

מייסדת ומנכ"לית "אקזיטים - EXITEAM"

צילום: עדי כהן

"

אקזיטים הקימה אקוסיסטם שלם לליווי חברות טכנולוגיה ישראליות להנפקה בשוק ההון הקנדי הייחודי. עם כניסת השווקים לירידות בסוף פברואר האחרון ומצב הרוח המלנכולי בעולם באשר לעתיד השווקים בטווח הקצר, נשמעות יותר ויותר אמירות: אין סיכוי להשקעה טובה היום בחברה. אני גורסת בדיוק ההיפך, שוק יורד מגלם בתוכו הרבה מאוד הזדמנויות.

לדוגמא: בתקופה שכזו יזמים רבים נפרדים מיהירות ולכן האבלואציות נעשות מאוד אטרקטיביות, מנכ״לים מבצעים התייעלות, מצמצמים עלויות והופכים את החברה וניהולה לאפקטיבי יותר בשל החשש מהמצב – והמשקיע מרוויח מקבל יותר בשביל פחות.

הטיפ שלי הוא לבחור נכון – זה תמיד נכון, על אחת כמה וכמה במצב השוק הנוכחי.

4 הקריטריונים שהם נר לרגלנו בבחירה שלנו איזו חברה ללוות ולהציג בפני משקיעים הם:

1. הנהלה / בורד – חזקים, יציבים שהוכיחו את עצמם מספר שנים בהצלחה.
2. החברה כבר בשלב של מכירות מסחריות.
3. החברה מראה צמיחה בעקביות בשנים האחרונות.
4. לחברה טכנולוגיה ייחודית.

במצב שחברה עומדת ב 4 הקריטריונים הנ״ל, שוק קשה, מאיים הרבה פחות על יכולתה של החברה לצלוח את תקופת השפל (לעיתים אפיל לנצל את הזמן הזה ולהתמקד ולחזק את הצמיחה האורגנית), לבלוט במהירות עם התאוששות לכשהיא מתרחשת ולהנות עם חזרתם של השווקים בעליות ערך משמעותיות.

"

דעה #3

רפאל כהן

משנה למנכ"ל קבוצת "רמי לוי" ובעלי 2 חברות קריפטו

"

מצב ההשקעות בשוק כרגע די בצומת דרכים מצד אחד לא ברור המצב הכלכלי בעולם בעקבות הריביות ומצד שני הגופים הגדולים, בתי ההשקעות והמוסדיים נכנסים לסוגי השקעות מגוונות בתקופה זו. לכן, אני חושב שבתקופות כאלה צריך להשקיע בחברות שקשורות לפיתוח הטכנולוגיה העתידיות כגון: רכבים אוטונומיים, עולם המשלוחים, מטבעות קריפטו וכל מה שיש לו כיוון צמיחה חיובי בעתיד ויכול לספק קידמה טכנולוגית ובסיס איתן. אנחנו רואים על עצמינו שאנחנו רוצים הכל כאן ועכשיו, בצורה פשוטה ומהירה.

זיהוי מגמות הינו משהו הכרחי, גם אנחנו בקבוצת רמי לוי זיהינו את המגמה ואנו לקראת צעד ענק בפעילות שמשלבת ומתחברת לצמיחת תחום המשלוחים וכמובן תחום הרחפנים.

"

דעה #4

עו"ד רעות גולדמן

משנה למנכ"ל קבוצת "Geomatrix"
כיהנה בעבר בתפקידים בכירים בעולמות הטכנולוגיה, הרפואה והפיתוח העסקי

צילום: יח"צ גאומטריקס

"

יותר משני שליש מהסטארט-אפים בעולם לא מצליחים להמריא, בין אם בגלל חוסר מימון, עניין של משקיעים או תוכנית עסקית שגויה, מה שמונע מאלפי רעיונות טובים לצאת אל העולם. לאחרונה אנו עדים לשינוי גישה בדפוס היציאה אל הפועל של אותם רעיונות תוך תפיסה חדשה המאגדת את שלל התהליכים במקום אחד. 

התפיסה החדשה מהווה מסנן חשוב עבור המשקיעים והיזמים כאחד בגלל היכולת לבדוק את היתכנות הפיתוח בכל שלביו. אנחנו בקבוצת גאומטריקס משקיעים בלקוחות שלנו אך ורק כאשר מדובר בפיתוחים בעלי שוק פוטנציאלי של 200 אלף דולר ומעלה ובמוצרים שיכולים לצאת לשוק בטווח של 3 עד 5 שנים, זאת לאחר שצוות המהנדסים והמפתחים שלנו בוחן כל מקרה לגופו. ההמלצה היא להגיע לאחר יצירת תוכנית שיווקית שמוכיחה את הפוטנציאל העסקי של הפיתוח.

"

דעה #5

רעות הרץ

ונצ׳ר פרטנר, AnD ventures

"

אנחנו כמשקיעים בקרנות נחפש יזמות ויזמים שיודעים להיות אג׳ילים / אפדטיבים לשוק שזז בקצב מהיר מאי פעם, יצירתיים, גמישים, כאלו שנחושים להתמודד עם אתגרים. החדשות הטובות הן שהיזם הישראלי מתמודד עם הרבה חוסר וודאות בחיי היום-יום בישראל – אם זה נסיון מהצבא ביחידות טכנולוגיות לפתח יש מאין או כמפקדים בשטח והיכולת לפתרון בעיות ברמה סופר גבוהה – חלק חשוב מהסיבה שבגללה אנחנו רואים טכנולוגיות איכותיות שיוצאות מישראל.

אצלנו ב-AnD אנחנו משקיעי Early Stage ובהחלט לא חוששים להשקיע גם בשלבים ממש התחלתיים. יש אצלינו תנועה במשרדים כל הזמן. יזמים באים מתייעצים עם הצוות השקעות על השוק, הרעיון ואנחנו שמחים להוסיף להם ערך.

"

דעה #6

ניצן פלג

סמנכ"ל קבוצת סידביז ומנהל מחלקת מימון וקשרי משקיעים

צילום: אריאל שי

"

כאחד שכבר מזה 4 שנים רואה מדי יום לפחות 5 יזמות ויזמים שצריכים לגייס הון ומנגד, כאחד שמייצג משקיעים בכל הגוונים שמעוניינים לקבל הזדמנויות עסקיות, נוכחתי לראות ואף להיות חד במשפט: "כסף תמיד יש, יזמים טובים פחות".

יזמות ויזמים תמיד טוענים שיש להם מוצר טוב, זה ממש נכון לכולם יש מוצר טוב אבל האם אתה הזדמנות טובה למשקיע? יתכן שקיבלת לא כי פחות. המלצתי ליזמות ויזמים, תעשו מחקר משקיעים. מחקר משקיעים יאיר לכם מאוד אילו סוגי משקיעים/חברות/קרנות מתאימות לכם, תבינו שזה משחק עסקי שצד היזם חייב גיוס כדי להתקדם ומנגד ישנו משקיע שחייב גם הזדמנויות עסקיות.

טרם נתקלתי במשקיעים ששמחים שכספם שוכב בעובר ושב, טרם נתקלתי בחברות פרטיות שלא משקיעות בתחומי העניין שלהם וכמובן טרם ראיתי קרן הון סיכון שחוסכת את כספה. למשקיעים, אנג'לים, קרנות, חברות פרטיות, מוסדיים וציבוריות יש אינטרס מובהק להגיע ליזמים טובים עם חברות שמחזיקות מוצר איתן שמבוסס השקעה של המייסדים והיתכנות ממשית בשטח.

משחק ההון סיכון משתדרג ומשתנה מדי שנה, צריך תמיד ללמוד מבעלי הניסיון אותם אלו שרואים את הדברים מזווית ראיה שונה כל זאת על מנת ללמוד מניסיונם של אחרים הן המשקיעים והן היזמים, התעסקו בפרקטיקה ופחות במלל, הצמדו לחזון ול-"אני מאמין" שלכם, תתנו הצעות והזדמנויות עסקיות טובות למשקיע, שתהיה לו סיבה טובה לעשות איתכם עסקים הן בסבב הזה והן בסבבים הבאים כמוביל.

"

ספרו לנו בתגובה – לאיזו דעה התחברתם?

שתפו את הכתבה
שיתוף ב facebook
שיתוף ב whatsapp
שיתוף ב linkedin
שיתוף ב telegram
שיתוף ב email

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *