סטארט-אפ טכנולוגי ללא טכנולוג – מציאות או חלום?

סטארטאפ טכנולוגי ללא טכנולוג - מאת דניאל גורלובצקי

דניאל גורלובצקי (34) הוא מהדמויות המוכרות בעולם הסטרטאפים הישראלי. כמנכ”ל TLV Tech, חברת שירותי פיתוח טכנולוגי, בשותפות עם חברתנו חברת Seedbiz המובילה יזמים רבים בתהליך, הוא מלווה סטארטאפים מכל העולם, החל משלב ההקמה ועד להנפקות ומיזוגים. עם רקע של 15 שנה בתחום הטכנולוגיה, מפיתוח ועד תפקידי CTO, גורלובצקי ראה מקרוב את כל שלבי החיים של חברות טכנולוגיה המתמודדות עם שלל אתגרים ויש לו הרבה מה לומר על ההצלחה של סטרטאפים ללא טכנולוג והאם זה בכלל אפשרי?

מראיינת וכותבת: דניאלה סיידוף “כאוס מדיה”

דניאל, איך התחלת לעזור לסטארטאפים בתחום הטכנולוגי?

“במהלך 15 שנותיי בתעשיית ההייטק, חוויתי את כל שלבי החיים של חברות טכנולוגיה – מהרעיון הראשוני ועד להנפקות ומיזוגים. התחלתי את דרכי בצד הטכנולוגי הטהור, כמפתח ומנהל פיתוח ועם השנים הרחבתי את תחומי פעילותי גם לניהול מוצר. במהלך הקריירה שלי הקמתי מספר חברות, חלקן טכנולוגיות במהותן וחלקן חברות מסורתיות שהשתמשו בטכנולוגיה לבידול מהמתחרים.

את המיזם האחרון שלי בתחום הפינטק מכרתי בספטמבר 2021 ומיד לאחר מכן הקמתי את TLV Tech, חברת שירותי פיתוח טכנולוגיים.”

במה החברה שלך מתמחה כיום?

אנחנו מתמחים בפרויקטים טכנולוגיים מורכבים, כמו AI ו-Machine Learning. בשונה מבתי תוכנה סטנדרטיים המתמקדים באתרי תדמית ונחיתה, אנו עובדים עם סטארטאפים מכל העולם – מאוסטרליה ועד דרום אמריקה ומלווים אותם בכל שלבי ההתפתחות, מההקמה הכוללת הבנה עמוקה של הרעיון ופריסת השלבים והאתגרים העומדים בפני החברה ועד הפיתוח, המיזוגים וההנפקות.

האם לדעתך אפשר להקים סטארט-אפ טכנולוגי מצליח ללא שותף טכנולוגי?

בעוד שיזמים רבים מאמינים שמספיק להעסיק מתכנת זול וטוב מהודו או מולדובה, המציאות מראה תמונה מורכבת יותר. יזמים לא טכנולוגיים רבים בטוחים שמתכנת אחד מתכנן ומתכנת עבורם הכל ופותר את כל הבעיות שעולות. זו טעות קריטית. ראיתי חברות שהשקיעו שנה שלמה בפיתוח ואחר כך נדרשו ארבע שנים לתקן את הטעויות.

הדוגמא הכי טובה שמתארת באופן מדויק את המורכבות התרחשה אצלנו לפני שנה, כאשר הגיעה אלינו יזמית אמריקאית במצב של ייאוש מוחלט לאחר שאת כל החלק הטכנולוגי ביצעה מול מתכנת אחד ומבלי לקחת בחשבון את האתגרים וההתפתחויות שעשויות להתרחש בהמשך, כאשר המוצר יגדל והעלויות יהיו גבוהות יותר. 

הדבר הראשון שהיא ציינה בפנינו, שזו כנראה השנה האחרונה שהיא תוכל להוציא כסף על טכנולוגיה עבור המוצר שהיא כל כך השקיעה בו. המוצר בשלב זה לא עבד, הלקוחות עזבו והכל התפרק. אנו מסייעים ליזמים גם במקרים המורכבים האלו.

האם יש בכל זאת גם סיפורי הצלחה?

למרות האתגרים הרבים הכרוכים בהקמת סטארט-אפ טכנולוגי ללא שותף טכנולוגי, ישנם סיפורי הצלחה שמוכיחים שזה כן אפשרי. “חברת Calendly היא דוגמה ליזם לא טכנולוגי שהצליח להגיע לשווי של מעל 3 מיליארד דולר, מבלי לגייס דולר אחד בדרך. 

המייסד היה איש מכירות בלי רקע טכנולוגי, שהשקיע הון אישי במוצר הראשוני והצליח להפוך אותו לחברה ענקית. אבל זה מקרה נדיר מאוד. רוב היזמים צריכים שותף טכנולוגי חזק או לפחות ייעוץ מקצועי צמוד לאורך כל הדרך.

בלי הבנה טכנולוגית עמוקה, קשה מאוד לקבל את ההחלטות הנכונות שיובילו להצלחה. ראיתי יותר מדי מקרים של יזמים מוכשרים שנכשלו רק בגלל החלטות טכנולוגיות שגויות בתחילת הדרך.

אילו החלטות עשויות להיות הרות גורל עבור סטארטאפים?

להיות יזם זה כמו לקפוץ מצוק ולבנות מטוס תוך כדי נפילה. יש לך כדור אחד בקנה ואין מספיק מרווח לטעויות.

אחת הטעויות הקריטיות ביותר היא בחירת יזמות המושתת על טכנולוגיות נישתיות. זה כמו לבנות בית על יסודות רעועים. הדוגמא הכי טובה לכך היא יזם שבונה אפליקציה בטכנולוגיה נישתית ובגלל עדכון פשוט של אפל או אנדרואיד, דבר שעשוי להתרחש במציאות, הוא מפסיד את כל המשתמשים שלו ומאות אלפי דולרים על עלויות התיקון.

טעות נוספת של יזמים היא חוסר גמישות בזמן התכנון. יזמים רבים רוצים לעבוד כבר בהתחלה עם תקציב מוגדר מראש שאין בו מקום לשינויים. זו טעות קריטית, כי חשוב להשאיר מקום לשינויים והתאמות, במיוחד בשלבים הראשונים כשהמוצר והשוק עדיין מתגבשים.

מה תרצה לומר ליזמים לסיכום?

להיות יזם זה לקחת סיכונים, אבל החכמה הגדולה היא לדעת איזה סיכונים לקחת. בעולם הסטארטאפים אין מספיק מרווח לטעויות גדולות, במיוחד בהחלטות טכנולוגיות קריטיות. האתגרים רבים, אבל אפשר להתמודד איתם בהצלחה עם הכוונה נכונה.

אני ממליץ ליזמים לא לחסוך בייעוץ מקצועי בשלבים המוקדמים. זו השקעה שיכולה לחסוך להם מיליונים בהמשך הדרך. וחשוב מכל – לשמור על גמישות ופתיחות לשינויים. סטארט-אפ מצליח הוא לא בהכרח זה שלא עושה טעויות, אלא זה שיודע לזהות אותן מוקדם ולתקן אותן בזמן.

אתר הבית של TLVTech

שתפו את הכתבה

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *