כל תעשיה מורכבת מלא מעט מונחים בעלי משמעויות שחשוב להכיר. משקיעים ובעלי הון הינם אנשים שמחפשים ביטחון רב בהשקעה שלהם! בעולם שבו הפן האנושי שולט, יהיה זה מיותר לציין שכמשקיע, בראש ובראשונה אסתכל ואבחן את הנפשות הפועלות בתוך המיזם: במידה וישנם מס’ שותפים, אבחן את הדינמיקה ביניהם ועוד.
פעמים לא מעטות במהלך הדרך, כשאני נמצא עם הצוות במצב של ליווי היזמים, אני נתקל שרובם אינם יודעים ו/או אינם מכירים מונחים בסיסיים בעלי משמעות, ואין לי ספק שברגע שיכירו ויבינו – יצליחו לייעל משמעותית ולהכריע בהצלחת המיזם שלהם.
מאמר זה נכתב על מנת לתת לכם מהידע, הניסיון והערך שלי ושל כל הצוות את המושג והחשוב מאוד למיזם: Advisory board או במונח העברי – “ועדה מייעצת”.
מהי ומיהי הוועדה המייעצת (Advisory board)?
ועדה מייעצת (Advisory board) הינה גוף – כשמו כן הוא – אשר תפקידו לייעץ למיזם, לכוון אותו ולסייע בחיבורים של המיזם ואת הצוות שלו.
ברוב המקרים תמצאו, כי חברי ועדה מייעצת הינם בעלי:
- ניסיון – לכל אחד מחברי הועדה המייעצת רצוי ועדיף שתהייה לו את הניסיון המתאים בתחום השייך למיזם, לדוגמא: רפואה, תקשורת וכך הלאה.
- הבנה בשוק אליו פונה המיזם – לכל אחד מחברי הועדה המייעצת חובת ההבנה בשוק ובתחום אליו נכנס.
- שם דבר בתעשייה המדוברת שאנשי מפתח ומשקיעים מכירים ומוקירים.
כמובן שישנם היוצאים מן הכלל, אשר מכהנים כחברי ועדה מייעצת שליבתם והתמחותם בעיקר בנושא של פתיחת שווקים, רגולציות או כל דבר אחר שהמיזם נתקל ומתקשה בו ושצריך לפתור אותו על ידי “קשרים”.
הועדה המייעצת הינה אוסף של אנשים מומחים, אשר עוטפים את המיזם ומחזקים את האינטרס סביבו ואשר מעניקים ביטחון למי שפונה אליו: משקיעים, צוות, שיתופי פעולה ועוד.
לוועדה המייעצת יש הרבה יתרונות. היתרון הבולט ביותר, מבחינתי, של ועדה מייעצת בכל מיזם הינו יכולת ההסתכלות הרחבה וארוכת הטווח (אופק) שיש לה מאשר ליזם, וזה אינו משנה מהו גילו של היזם. חברי הועדה המייעצת ברוב המקרים פורצים הרבה מחסומים וגבולות (תרתי משמע) – ובדרך כלל זה הדבר שמכריע – אוסף של אנשים מומחים שעוטפים את המיזם.
היכן ממוקמת הועדה המייעצת מבחינה היררכית?
הועדה המייעצת ממוקמת בדרך כלל ליד דירקטוריון החברה (מקבלי ההחלטות) הנקרא “הבורד”.
יש לשים לב ולהבדיל בין הועדה המייעצת לבין דירקטוריון ממונה הכולל יו”ר (יושב ראש) או במונח המקצועי chairman וחברי דירקטוריון, חברי הבורד..
יש בחברה המון הערכה למושג שנקרא “Chairman” ולכן חשוב שבתפקיד ישב אדם מהתעשייה. ישנו Chairman אקטיבי ופסיבי – אני אשמח להסביר ולהרחיב על ההבדלים בהמשך.
האם ישנה הגבלה בצירוף יועצים לוועדה המייעצת?
אין הגבלה! ל- Advisory board אין זכות החלטה בחברה. אין הגבלה במספר חברי ה- Advisory board אולם אין ספק שתמיד חשובה ההגבלה, אולם מבחינה משפטית אין הגבלה כזו. בחברה ישראלית יכולים להיות חברי ועדה מייעצת זרים: מסין, ניו זילנד והדבר החשוב הינו מהי יכולת ההשפעה שלהם ובמה הוא יכול לתרום.
כיצד מקרבים אדם להיות בחברה יו”ר (chairman)?
מעבר ליכולות שלו אותו אדם אמור להיות מעורב בחברה כדי לתרום לחברה. לכן ישנה חשיבות גדולה מאוד לבחור אותו “בפינצטה”. זה תפקיד פורמלי, אשר מופיע בתדפיס החברה.
בוועדה המייעצת זה פחות קריטי:
- יש חברות שלא מציגות את ה Advisory board (נשאר או נשארים מאחורי הקלעים) – לפעמים הועדה אינה רוצה להיחשף וזה בסדר, אבל כן רוצה לתרום את חלקה למיזם (כמובן חברי הבורד מודעים ומאשרים את האדם).
- היתרון הגדול זה שאתה יכול לקחת כמות אנשים נדרשת ובמידה ויש כסף אתה יכול לתגמל מבלי לדלל את עצמך, הכל תלוי בכמות השעות, השם והרזומה שלו.
- אופציות – נע בין חצי אחוז ל- 3% – מיועד בדרך כלל כדי לשים את שמו ו”לקחת” את הקשרים שלו וכו. כמובן הכל בכפוף להסכם עבודה ואישור הבורד והכול מוסכם כולל פרק זמן מוגדר שעל בסיסו שני הצדדים יכולים להתנתק.
אילו שאלות צריך לשאול את עצמך על מנת להגיע ולהציע את הדבר לאנשים פוטנציאלים?
- מה הרקע של האדם?
- מה הרזומה שלו?
- יחסי אנוש – הקשר האנושי, אופי ולא יופי. – בדיקת עומק – יכולה להפיל הגיוס.
- כמה זמן פנוי יש לאדם לתת ביחס למה שאתם מסכמים – בהתאם למטרות והזמנים.
- שפות ??? – לאן מיועד העסק.
תודה רבה על הקדשת זמן הקריאה, נשמח להמשיך לעמוד לשירותכם – [email protected]
מעבר למאמר “כיצד חושב משקיע/אנג’ל ובאילו יזמים הוא משקיע?” – לחצו כאן