מלחמת "חרבות ברזל" הפתיעה את כולם וגרמה לאי ודאות. ישראל כבר לא צעירה והשנה תחגוג 76 שנים מהקמתה, 76 שנים של מלחמות ותקומה. ההיסטוריה מראה שלאחר מלחמות מגיעות תקופות של פריחה, שגשוג ובמיוחד יזמות. במסגרת סיום השנה הנוכחית ריכזנו 8 דעות של אנשי מפתח בתעשייה אשר פעילים בקבוצת הבכירים של קהילת היזמות שלנו וקיבלנו מהם את זווית הראייה שלהם מניסיונם במבט קדימה.
דעה #1
יפעת בכור
מנכ"לית "יוניסטרים"
"
בשבועות מאז תחילת המלחמה, יחד עם כל הקושי והעצב המתמשך, ראינו גם מראה מדהימה של החברה הישראלית, בעוצמה, באג'יליות, בשותפות ובהשפעה הכי גדולה שלה. מעל הכל, המילה יוזמה תפסה מימד ומשמעויות רבות, ואיתה ההבנה שמודל חוסן חדש נולד – חוסן באמצעות יזמות.
ביוניסטרים, אנו עובדים כל השנה עם נוער בפריפריה החברתית והגיאוגרפית ומשתמשים בעולמות היזמות ככלי משנה חיים, להעצמה, להצלחה, ל"שבירת" תקרות זכוכית דמיוניות. סביב המלחמה, הבנו מהר מאד שיש לנו מקום משמעותי בשיקום ארוך הטווח של בני הנוער והקהילות ככלל, באזורים שנפגעו ישירות מהאסון וכלל הנוער בישראל, שצריך חיזוק קדימה. יזמות היא החוסן החדש, היכולת להסתכל רחוק אל העתיד, תחושת השליטה וההבנה שיש לי אחריות על הדברים, היכולת להוציא עצמי ממעגל הדאגה למעגל ההשפעה, לעשות למען אחרים – לבנות את העתיד האופטימי שלנו במו ידינו – זאת התגשמות החוסן האולטימטיבי של בני ובנות נוער והקהילות סביבן.
אני צופה שהמשבר והאסון ההיסטורי שלנו, כאינדיבידואלים, כקהילות וכעם, יובילו אותנו לדרך חדשה. מתוך השבר העמוק הזה, התאחדנו כולנו סביב מה שבאמת חשוב, הבנו מה אנו רוצים שיקרה ולמה אין לנו סבלנות יותר ולא נקבל בשום פנים ואופן. הוכחנו כחברה שיש לנו יכולת תגובה מהירה וחדה, קריאטיביות ויכולת לשיתופי פעולה ובחירה נכונה שלהם.
מכאן גם התחדדה ההבנה של הפוטנציאל העוד לא ממומש, להפוך את ישראל ל Inclusive start up nation – להוציא את ההייטק מתל אביב והסביבה דרומה, להצמיח דור חדש של יזמים ויזמיות, וליצור תשתית חינוכית לחדשנות ומנהיגות עסקית אצל בני ובנות נוער בעוטף ובצפון.
כשיבוצעו התכניות לשיקום הדרום – ואחריהם גם העצמת הצפון – ישראל תוכל לייצר מנוע ארוך טווח למאה הקרובה – להפריח את הדרום והצפון ולהפוך אותם למרכז וללב ההייטק הישראלי. החברה האזרחית תמשיך להשפיע על החיבורים התלת מגזריים ולעבוד בצורה סימביוטית עם הרשויות, הקהילות והמגזר העסקי, ולהעצים איזורים אלו.
"
דעה #2
זיו אלול
יזם סדרתי, מייסד Pery
"
המלחמה היא עוד תחנה ברכבת ההרים שלנו. חברות הייטק מאז ומתמיד בנויות להיות בראלי, זה חלק מההבנה של יזמים ומשקיעים, אין ספק שהפעם המשמעות של כח עמידה (resilience) מקבל משמעות יותר עמוקה גם בגלל משך הזמן, ההשפעה הגלובלית של המלחמה על ישראל והעובדה שמשקיעים חוששים. עם ישראל שהוא עם הנצח תמיד ידע לצאת ממשברים ולהפוך אותם להזדמנויות, המציאות החדשה מביאה חברות להתמקד ברווחיות, בלהיות יותר מפוקסות ולמשכורות להיות ריאליות יחד עם שווי חברות.
המדינה, המשקיעים הישראלים או בינלאומיים עם זיקה לישראל יצטרכו להתגייס ולקחת חלק בהמשך ההשקעה. המצב מחייב מכולם להתגמש, להיות יצירתיים, אבל המלחמה היא לא רק מול האויב בקרב, היא גם על עתיד הכלכלה, לכן חייבים להמשיך לייצר שיגרת לחימה ועסקים כי ביום שאחרי לא נרצה להתחיל מנקודה נמוכה יותר. יוזמות של חמי פרס, הילה חדד ואחרים מבורכת, אבל מרגשת מאוד היוזמה של משפחת שי, יזהר משיק בחנוכה בלונדון ל1400 חברות חדשות שיוקמו, next October היא ברוכה, נכונה וערכית, העובדה שאותם סטארטאפים יקבלו מימון ותיעדוף לתוכנית כזו מייצר הזדהות ונותן המון תקווה.
בוא נהפוך את המשבר למבשר!
"
דעה #3
הילה רום
שותפה-מייסדת ומנכ״לית RUNI Ventures
"
יש מספר חזיתות שבהן ישראל צריכה ויכולה להילחם ברוע המזוקק שהכה בנו ב-7 לאוקטובר. החזית הצבאית, ההסברתית וגם – חזית היזמות הטכנולוגית שהצלחתה קריטית לכלכלת ישראל. צריך לזכור שההייטק הישראלי "נולד" במערכת הביטחון, ושגשג מתוך צורך הישרדותי של ישראל לפתח יכולות יוצאות דופן כדי להגן על המדינה.
גם כעת, בשעתנו הקשה ביותר, ההייטק הישראלי התעשת במהרה ואנו עדים לאינסוף יוזמות של תמיכה, מימון והאצה לסטארט-אפים וזאת לצד מוטיבציה אדירה לשפר יכולות קיימות, לפתח יכולות חסרות ולהמשיך לבנות חברות טכנולוגיה ישראליות איתנות.
המשך ההצלחה הגלובלית של התעשייה לא תקרה מתוך סנטימנט פרו-ישראלי כזה או אחר, אלא מתוך הבנה עסקית ברורה שישראל ממשיכה להצטיין בפיתוח פתרונות טכנולוגיים לבעיות גלובליות שהופכים את החיים האנושיים לטובים יותר – בבריאות, בפיננסים, בחקלאות ובכל תחומי החיים.
במקביל, חברות הייטק רבות לוקחות חלק מרכזי בהתנדבות ובעשייה חברתית ועלינו להמשיך ולצרף לסקטור הטכנולוגי ישראליים מכל קשת האוכלוסייה שחולקים ערכים משותפים של שיווין, חירות וערבות הדדית.
"
דעה #4
אביב אנתבי
יו"ר קבוצת גאומטריקס
"
בכל חוזה עבודה משמעותי, יש סעיף שנקרא Force Majeure – שיבוש כתוצאה מכוח עליון. הסעיף הזה מתממש במקרים קיצוניים ולכן, מרבית האנשים מתעלמים ממנו עת חתימת החוזה. לצערי, ב-7 באוקטובר הסעיף הזה קיבל ביטוי, מימוש ותוקף.
בשל המלחמה שפרצה לחיינו, החברות, מצאו את עצמן מתרוקנות מאנשי צוות ישראלים, שגויסו בצו 8 להגן על המדינה. חלק מהותי מכח העבודה נעלם לקווי החזית והמטה והחברות נשארו בעירום חלקי. תהליכים ותוכניות העבודה האטו, חלקן נעצרו.
כ"א הוסט ממקום אחד למשנהו, והמערכת מצאה את עצמה מבצעת התאמות למצב החדש שנוצר עם מיעוט כוח האדם.
עם כל הכבוד להגנה המשפטית איך מתקשרים 'השלכות מלחמה' למשקיעים? שיקולי המשקיעים להשקעה מונעים מתשואות ו- ROI, שכעת מתעכבים ומשתנים בהתאם למצב שנוצר. האם ניתן להסביר ואף לרתום אותם להשקיע דווקא בעת הזו? ידוע שאירועי קיצון מהווים הזדמנות ענקית למשקיעים אסטרטגיים שיודעים לזהות שזו העת להזרים דלק חשוב לחברות שכל כך זקוקות לתזרים ההשקעות. בעידן שבו הכסף "יקר" ניתן לקבל תמורה לעיתים ב 50% יותר מבשגרה.
עיצה ממני, יזמים חכמים זו ההזדמנות שלכם, להביא מוצרים, יצירתיים, עכשווים, ורלוונטים מתמיד…
"
דעה #5
בת-שבע משה
יזמת ומשקיעה, יו"ר יוזמות עתיד, מנהלת הפעילות העסקית של וויקס (WIX) בישראל
"
אין ספק שהתקופה הנוכחית והעתיד הנראה לעין עונים להגדרה המילונית של חוסר ודאות קיצוני. מציאות שמשפיעה על היכולת לחזות לתכנן, להציג יעדים ולתת התחייבות קדימה.
יחד עם זאת, אחד הגורמים הידועים לצמיחתה של תעשיית ההייטק בישראל הוא ה-DNA הישראלי המורגל להתמודד עם שינויים דחופים, להסתגל למציאות דינאמית, לייצר פתרונות מהירים לבעיות – חדשות לבקרים.
מצד שני, סולידריות גדולה מאוד, תחושת קהילה וקרבה שאין לו אח ורע בעולם, יכולת שיתוף פעולה, קשר מהיר ובלתי אמצעי בין אנשים שונים, בכירים כזוטרים, מפורסמים כאנונימיים, סביב מטרות משותפות.
את כל זאת אנו רואים בשיא העוצמה בחודשיים האחרונים. אלפי יוזמות שנוסדו מהיום להיום עקב צרכים שונים שנולדו במלחמה, חלקן הגדול יוזמות טכנולוגיות. צוותים חדשים שנבנו הן סביב חמ"לים, הן בצבא, וקשרי גורל עמוקים, סביב עשייה ולעיתים לצערנו סביב טרגדיות.
אני אופטימית מאוד באשר לעתיד ההייטק הישראלי. האנרגיות, הרעב הקיומי לחזק את ישראל, לנצח גם בשדה הקרב אבל גם בשדה הכלכלי, בחדשנות, במיתוג ישראל בעולם – הוא חזק מתמיד.
בנוסף, אירועי המלחמה והרעש העצום שהיא מייצרת בעולם, מושכים תשומת לב וסקרנות רבה כלפי ישראל. תעשיית ההייטק העולמית ברובה מחזקת מחבקת ובוחרת בנרטיב הישראלי. ראינו זאת באירועי הweb summit, ביקורים של קודקודי תעשייה מארה"ב בישראל לשם סולידריות, הטבות משמעותיות שחברות הביגטק נותנות לעובדים הישראלים בכדי לחזקם בעת הלחימה ועוד. כל זאת בצד התחזקות נרטיב הישראלי החזק, הלוחם, שמצליח לנהל ישיבות זום על מדים תוך כדי תפיסת קו, המצליח לשמר חברה מתפקדת ומייצרת במציאות בה אחוזים לא מבוטלים מעובדי החברה הינם במילואים. החוסן הזה הינו נכס עוצמתי ביותר ומייצר בידול משמעותי לעומת שחקנים אחרים בזירת הסטרטאפים.
אני משוכנעת שכל הגורמים הנ"ל יתורגמו בהקדם להשקעות ושיתופי פעולה גלובאליים עם התעשייה בישראל. גם אם לא בטווח הקצר – בוודאי שבטווח הארוך, לאחר שבעזרת השם, ננצח בשדה הקרב ונשיב את הביטחון ותחושת היציבות לישראל.
נקודה נוספת שתביא לצמיחת התעשייה, קשורה לצרכים טכנולוגיים הקשורים בלחימה שכבר כעת, תוך כדי המלחמה אנו רואים שמייצרים רכישות חדשות בהיקפים אדירים של טכנולוגיות צבאיות מישראל. וידרשו בהמשך פיתוח פתרונות חדשים ומתקדמים שלא ראינו בעולם. מציאות החיים הישראלית, אשר בהגדרתה, מחזיקה את כל אוכלוסיית ישראל תחת איום תמידי כמעט מכל כיוון גאוגרפי, מהשמיים, מהים מהאדמה ומתחתיה, וגם מהאינטרנט כמובן, דורשת יותר מתמיד מהחברות הביטחוניות ומסטרטאפים בתחום הסייבר, לפתח עוד ועוד חדשנות לאתגרים החדשים. ישראל היא המדינה המאויימת בעולם, ובשל כך, חייבת להוביל בתחומים אלו, ומהווה שוק אטרקטיבי ביותר עבור המדינות המחפשות להגן על עצמן.
לסיכום, מנקודת המבט שלי, לעשות עסקים עם יזמים ערכיים, שחוו קשיים בלתי נתפסים בחייהם, בהיבט הפיזי, הטכנולוגי והמנטלי, ועם זאת לא ויתרו לעצמם ולהפך, הצליחו להקים חברות, לפתח טכנולוגיות חדשניות, ולהקים צוותים מלאי חוסן, הינה אטרקטיבית פי כמה וממצבת את ישראל בחזית תרתי משמע.
"
דעה #6
קובי בנדלק
מייסד ומנכ"ל Insurtech Israel
"
יום שבת, 7 באוקטובר, ייזכר לעד כאחד מימי החשוכים ביותר עבור מדינת ישראל והעולם המודרני. אלפי וארבע-מאות ישראלים נרצחו או נחטפו על ידי מחבלי חמאס ISIS. העולם שלנו של כולנו עצר מלכת, אבל הרגשנו שצריך להתאושש ומהר לקח לנו אינשורטק ישראל כמובילת האקוסיסטם האינשורטק הישראלי מספר ימים להבין שעלינו להעביר את כובד המשקל מפרסומים על המקרה עצמו לפרסומים שהאקוסיסטם ממשיך לפעול. ההבנה הזו שיש להדהד מסר זה נועדה למנוע מצב בו האקוסיסטם שלנו יקרוס בדיוק כמו שקרה באוקרינה.
עולם הביטוח בנוי על אמון ואם משקיעים ולקוחות יאבדו אמון, ודי קל לאבד אמון, יהיה לנו קשה מאוד לשקם את המצב ולכן המיקוד שלנו היה – מייד לעבור להסברה על יצבות , כוח, חוסן של האקוסיסטם שלנו והכי חשוב – שהשותפים שלנו והלקוחות יכולים לסמוך עלינו גם ובייחוד בימים קשים אלו.
חברות בעולם שעושות עסקים עם סטארטאפים לוקחות סיכון גדול מאוד של המשכיות רציפות ויציבות הספק (הסטארטאפ) כך שגם בימים רגילים קשה מאוד לשכנע חברות ביטוח להטמיע טכנולוגיות של סטארטאפים חזקה מכך באותם ימים של חרדה וחשש ליציבות שלנו.
המהלך הראשון היה לרכז כמה שיותר סטרטאפים למפגש וירטואלי ולהדד את המסר היציבות וחוזק מהם הלאה וכך עשינו ללא ספק המהלך יצר אנרגיות חיוביות אצל כולם. המהלך השני קבלת החלטה לא לבטל את השתתפותנו כמשלחת ישראלית בכנס הבינלאומי הגדול בעולם שאמור היה להתקיים באותם ימים – זוהי הבמה הגדולה בעולם ואין מקום טוב יותר מכנס זה בכדי להעביר את האמירה הזו לכל עולם הביטוח (מעל 12 אלף איש השתתפו בכנס (הנאום שלי באירוע הפתיחה מצורף מטה). השלבים הבאים היו לנסות לעניין כמה שיותר משקיעים וחברות ביטוח להיחשף לסטרטאפים שלנו באמצעות אירועי פיץ וירטואליים , הן כהזדמנות לומר לעולם אנחנו ממשיכים כרגיל והן בכדי ליצור את אותם הזדמנויות וכך הלאה פתחנו השבוע את המחזור השישי המתוכנן מראש של האקסלרטור שלנו ועל הפרק רודשואים באירופה וארה"ב.
חוסן, חוזק, יציבות והמשכיות זה המסר שאנו מעבירים לעולם. אנחנו דואגים לשותפים וללקוחות שלנו, אנחנו ממשיכים לפתח טכנולוגיות פורצות דרך לעולם הביטוח ואפשר להמשיך ולעבוד עמנו.
"
דעה #7
סניה ולדברג
מייסד "אנבלה" ויועץ שיווק לסטארט-אפים וחברות
"
להערכתי מהסיבה שכולנו קיבלנו סטירה רצינית ב-7.10, אחרי המלחמה המצב דווקא ישתפר. הסיבות לכך הן שעלתה משמעותית הפטריוטיות והחיבה לישראל בקרב תומכיה בעולם, שירצו להשקיע כאן יותר. בנוסף אני סבור שהלחץ הציבורי להורדת הרגולציה והקלות על עסקים (לרבות מס חברות), יעשה את שלו והמדינה תפעל בנושא. כבר היום אני בקשר עם כמה שרים וחברי כנסת שכולם תמימי דעים בנושא. תמיד היו מכשולים לכך, אך אני סבור שהם ייחלשו עקב צו השעה.
לדעתי אנחנו בדרך לתקופה קשה שאחריה נראה גם אור וגם קשת בענן. מי שיתאמץ עכשיו, יקצור את הפירות בעתיד ולא בהכרח הרחוק.
"
דעה #8
מור כהן
מייסדת ומנכ"לית VAGA, יועצת ומגישה בקשות מענקים לרשות החדשנות
"
אנחנו, היזמים הישראלים, רגילים לחיות בדינמיקה של אי וודאות. הפעם הגענו לשיא חדש ברכבת ההרים הזו, ולהבדיל מתקופת הקורונה או המשבר הכלכלי הגלובלי, רק בישראל מרגישים את הטלטלה. אבל בסוף המלחמה תסתיים ולמרות שקשה לנו לראות את זה כרגע היא תגיע יחד עם תמונת ניצחון של ישראל וכסף שוב יזרום לסטרטאפים הישראלים. אין שאלה של "אם" אלא רק מתי.
עם ישראל הוא עם הנצח, ידענו לצלוח משברים לאורך כל ההיסטוריה של העם היהודי. אנחנו האומנם מהווים רק 0.15% מהעולם אבל מחזיקים בכ- 25% מפרסי הנובל בעולם. יותר מ – 10 מיליארד דולר בשנה מושקעים בסטרטאפים ישראלים, אחד מכל 1,400 ישראלים הוא סטארטאפיסט ואנחנו אחראים לכ-10% מעסקאות הסייבר העולמיות. אין שום אח ורע לתופעה היהודית.
ובינתיים, בתקופה זו כדאי להדק את המוצר, התוכנית העסקית, לצאת בפיילוטים ומי שמוכן אפילו לגייס כספים בקרב תומכי ישראל המעוניינים להצמיח את הכלכלה. ניתן אף להגיש בקשה למענקים של רשות החדשנות שפתחו במסלולים מיוחדים לתמיכה בסטארטאפים בעת הזו. אין לי ספק שכשיגיע יום הניצחון נהיה מוכנים להנות מהפריחה שתבוא אחריה.
"
אנו מודים מקרב לב לטובי הענף שהעניקו מזמנם להקדיש עבור יזמים וחברות את זוית מבטם לעתיד טוב יותר.